Ukens publikasjon

Ukens publikasjon er fra øreseksjonen ved Øre-Nese-Hals, klinikk Hode-Hals, hvor professor Flemming Vassbotn er seksjonsleder. Denne seksjonen arbeider med utredning av balanse, hørsel og utfører ørekirurgiske inngrep. Ved uttalt øresykdom (kronisk otitt og kolesteatom) ser man ofte destruksjon av ossikler. Ossikelplastikk kan utføres ved hjelp av autogent eller allogent materiale. Pd.d kandidat Jeanettte Hess-Erga er førsteforfatter på seksjonens utvalgte publikasjon: «Cartilage Island on stapes- autologous Porp in the hypoventilated middle ear», publisert i Eurpean Arch Otorhinolaryngology desember 2016.

Innledning:
Den vanligste operasjonsmetoden som brukes for å bedre hørsel og lydoverføring i mellomørekirurgi er bruk av kunstige protester. Dårlig mellomøreventilasjon kan føre til adhesiv otitt og gi et atelektatisk mellomøre som gir en større risiko for residiv av kolesteatom samt protese avstøtning. Vi har sett på langstidsresultater ved bruk av brusk direkte på hodet til stapes for pasienter med dårlig mellomøreventilasjon.

Studie design:
Retrospektiv analyse av operasjoner som involverer 52 pasienter i tidsrommet 2000 and 2009. Alle pasienter som gjennomgikk operasjon hvor man plasserte tragus brusk imellom trommehinne og hodet til stapes er inkludert.

Metode:
Audiologiske parameter for 0.5, 1, 2 and 3 kHz (i henhold til AAO-HNS sine retningslinjer), ble registrert både pre-and postoperativet. Hørselsresultatene på forskjellige PTA (Pure tone average) ble også undersøkt.

Resultater:
Vi rapporterer en langtidsoppfølging for pasienter med dårlig mellomøreventilasjon med en suksess rate på 71% (Air Bone Gap (ABG)<20%).  Det var en signifikant bedring av ABG for lave frekvenser (5 and 1 kHz) til sammenlikning med høye frekvenser (p<0.05) (2 and 3 kHz).

Konklusjon:
Brusk på hodet til stapes er en enkel og god metode å bruke ved utvalgt pasienter med kronisk mellomøresykdom. 71% av pasientene fikk vellykket hørselsresultat med et i Air Bone Gap <20%.

ukens-publikasjon-uke-6-1

 

Human Stapes bone 40

Human Stapes bone 40

Foto og illustrasjon: Hess-Erga, Jeanette jeanette.hess-erga@helse-bergen.no