Rå fisk var ikke det sunneste

Sammen med flere forskerkolleger har ernæringsforsker Oddrun Gudbrandsen ved K1 undersøkt hva som er den beste måten å tilberede fisk på. Gjennom forsøk på 18 overvektige rotter, hvor 1/3 fikk proteiner bare fra melk, mens de to andre gruppene fikk proteiner fra enten bakt eller rå laks, gjorde forskerne et overraskende funn:

– Vi lurte på om noe av omega 3-fettsyrene og proteinene i laksen ville bli ødelagt av bakingen. Men det vi fant var overraskende: Det var en større reduksjon i kolesterolnivået i rottene som spiste bakt laks enn de som spiste rå laks, selv om omega 3-nivåene i bakt og rå laks var like, sier Gudbrandsen.

oddrungudbrandsen

Les hele saken i BT (krever abonnement).

Studien er publisert i tidsskriftet Food & Nutrition Research.

www.uib.no/ernaring

sfe-logo