Vitamin D knyttes til redusert dødelighet

Har du hjertekarsykdommer, så kan et normalt inntak av D-vitaminer redusere dødelighet betraktelig.

Professor Jutta Dierkes. Foto: UiB

Dersom du allerede har hatt hjerte-karsykdommer og passer på å ha normale verdier av vitamin D, så kan du redusere risikoen for dødelighet som følge av sykdommen med 30 prosent. Det viser en studie ledet av professor Jutta Dierkes ved Senter for ernæring.

– Vi ser at passelige vitamin D-nivåer hos disse pasientene reduserte dødeligheten betraktelig. Men det er viktig å opprettholde en bestemt nivå av D-vitamin i kroppen. For mye og for lite øker risikoen, sier professor Jutta Dierkes 

Forskningen viser at det er gunstig å ha verdier rundt 42 til 100  nmol/l i blodet.

I studien deltok 4000 personer med hjerte- og karsykdommer fra år 2000, som har blitt fulgt i en 12-årsperiode. De fleste i denne gruppen ble plukket ut av en tidligere studie (WENBIT). Gjennomsnittsalderen den gang var 62 år.

Resultatene ble nylig publisert i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 
Les mer her.