Torskeprotein kan forebygge nyresvikt

Oddrun Gudbrandsen

Overvektige rotter foret på protein fra torsk hadde bedre nyrefunksjon enn overvektige rotter som fikk diett basert på melkeproteiner, viser forskning av Oddrun Gudbrandsen ved Klinisk institutt 1.

Studien har fått omtale i Fiskeribladet. Ifølge artikkelen er det en nær sammenheng mellom fedme og høyt blodtrykk og nyreproblemer, og Gudbrandsen ville derfor undersøke om protein fra torsk kunne forebygge for dette.

I forsøket brukte hun rotter med samme type fedme som hos mennesker, og de ble foret med en vanlig, balansert diett kombinert med proteiner fra torsk. Kontrollgruppen fikk en diett bestående av proteiner fra melk. Etter fire uker hadde rottene på torskediett både bedre nyrefunksjon og mindre protein i urinen enn kontrollgruppen. Det indikerer ikke bare at de har bedre nyrefunksjon, men at torskeprotein kan bidra til å opprettholde muskelmassen, ifølge forskeren:

– Det er viktig, spesielt for eldre mennesker, sier Gudbrandsen.

Les mer om studien her.