Gluten har ikke skylda

En studie gjennomført ved Senter for ernæring viser at personer med antatt glutenintoleranse ikke ble sykere av å spise gluten enn å la være.

– Det er en økende tendens at flere og flere mener at de reagerer på gluten, uten at det er noe medisinske holdepunkter for det, sier Hanna Fjeldheim Dale, stipendiat ved Senter for ernæring, Klinisk institutt 1, om bakgrunnen for studien.

I studien sin ønsket hun å se nærmere på diagnostiseringen av det som kalles ikke-cøliakisk glutensensitivitet, altså en type matintoleranse hvor man reagerer på gluten, uten at en har cøliaki.

Diagnosen er omdiskutert, nettopp fordi man mangler klare retningslinjer for diagnostisering, men en metode går ut på å la de som mistenker at de har glutenallergi gå gjennom en testperiode hvor de utsettes for både glutenholdige matvarer og såkalte «placebovarer» uten gluten.
Les mer om studien på uib.no