Ukens publikasjon – uke 12

Ukens publikasjon kommer fra Gades laboratorium for patologi som er lokalisert i Sentralblokken sammen med sykehusets Avdeling for patologi. Kreftdiagnostikk og kreftforskning utgjør en svært viktig del av aktiviteten i patologimiljøet. Seksjonen har en aktiv forskningsgruppe innen eksperimentell tumorbiologi ledet av prof. Daniela Costea . Vi ønsker å fremheve en publikasjon fra denne gruppen, med tidligere PhD-stipendiat Salwa Suliman som førsteforfatter. Artikkelen er resultatet av et fruktbart samarbeid mellom K1 (Costea), K2 (prof. Emmet McCormack ), IKO (prof. Kamal Mustafa ) og internasjonale samarbeidspartnere i regi av et større EU-prosjekt.

Temaet er munnhulekreft. Hensikten med studien er å utvikle en ny, dobbeltvirkende terapi som målrettet angriper kreftcellene og samtidig stimulerer til dannelse av nytt beinvev. Det sistnevnte er viktig fordi mange pasienter med munnhulekreft opplever store plager på grunn av kjevebeindefekter etter operasjon. I artikkelen viser Costeas forskningsgruppe at såkalte nanodiamant-partikler (NDP) er i stand til å hemme kreftcellenes invasjon og tumordannelse, og å indusere beindannelse samtidig. Videre testing av denne metoden for bruk i klinikken fortsetter i Salwa Suliman sitt postdoktorprosjekt ved IKO/K1.

Artikkelen er publisert i nivå 2- tidsskriftet Biomaterials. Den inngår også som et delarbeid i Sulimans PhD-avhandling: “Bioactive copolymer scaffolds for bone tissue engineering. Efficacy and host response». Hun fikk i 2016 pris for beste PhD-avhandling ved fakultetet. Artikkelen er fritt tilgjengelig og finnes her. 

Nanodiamond modified copolymer scaffolds affects tumour progression of early neoplastic oral keratinocytes. Suliman S, Mustafa K, Krueger A, Steinmüller-Nethl D, Finne-Wistrand A, Osdal T, Hamza AO, Sun Y, Parajuli H, Waag T, Nickel J, Johannessen AC, McCormack E, Costea DE. Biomaterials. 2016, 95:11-21.

Anders Molven (seksjonsleder)

salwa-suliman-sitt-postdoktorprosjekt

Effekt av NDP mot utvikling av munnhulekreft i en musemodell. Den røde kurven viser at mengden kreftceller er lavest i de musene som fikk NDP i tillegg (nederst).